Η Βεγγέρα (2009)

altaltaltaltaltaltaltalt

Εθνικό Θέατρο - θιασος Κανιγκούντα – «Η Βεγγέρα»
Νοέμβριος 2009 – Ιανουάριος 2010

Η συναναστροφή ως ασφυξία

Οι ήρωες της Βεγγέρας δε θέλουν να είναι αυτοί που είναι, δε θέλουν να βρίσκονται εκεί που βρίσκονται, δε θέλουν να μιλούν όπως μιλούν. Δεν ξέρουν ωστόσο να είναι κάτι άλλο. Η οικογενειακή εστία μετατρέπεται σε «άσυλο» γελοίων προσώπων, η βλακεία, η ασημαντότητα, η χυδαιότητα και η βία κυριαρχούν. Και όμως ο Ηλίας Καπετανάκης καταφέρνει να αποδώσει αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα του αθηναικού μικροαστισμού του τέλους του 19ου αιώνα χωρίς ίχνος διδακτισμού, με όρους γελοιογραφίας.

Ο μακρινός μου θείος Δημητράκης εκλαιγε κοκκινίζοντας από την κακία του και φούσκωνε επειδή του ανέβαινε η πίεση από την πλεονεξία. Εμείς γελούσαμε. Μέσα στο σώμα του ωστόσο συνέβαιναν θύελλες τρομακτικές. Εστιάζοντας το βλέμμα στην κακία και την πλεονεξία του, θα κουνούσαμε το δάχτυλο ηθικολογώντας. Εστιάζοντας όμως στο κλάμα και το φούσκωμά του, προσπαθούμε να φτιάξουμε μια γελοιογραφία. Ακολουθούμε τον Καπετανάκη και επιχειρούμε τη γελοιογράφηση του κενού. Ο τόπος της Βεγγέρας: ένα περιβάλλον θορυβώδους μοναξιάς όπου τα αληθινά συναισθήματα ασφυκτιούν μέσα στα ψεύτικα ενδύματα των ανθρώπων. Ένα τσίρκο με κλόουν και γκαγκς. Μια παράσταση στιγμιαία.

Η Βεγγέρα είναι η πιο συλλογική, ως τώρα, δουλειά του θιάσου «Κανιγκούντα».  Η απόγνωση μπροστά στη διαχείριση του τίποτα των συναναστροφών, μας μετατόπισε ένα βήμα πιο κοντά στη συνδημιουργία. Κοντά στην περιοχή όπου ο σκηνοθέτης χάνει το δρόμο την ώρα που συναντά τους υπόλοιπους. Μετά το θάνατο των τελευταίων αληθινών κλόουν του θεάτρου και της επιθεώρησης η κωμωδία είναι μαθηματικά; Μια οδυνηρή κατασκευή, πέρα από το εδώ και το τώρα της θεατρικής πράξης; Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των παραστάσεων, κάθε μέρα η ομάδα διαλύεται και ανασυντίθεται αδιάκοπα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα συμβαίνουν εξ απροόπτου.

Γιάννης Λεοντάρης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΘΑΛΕΙΑ ΙΣΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ / ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΚΟΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΚΗΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ/ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΟΥΡΔΑ
ΣΚΗΝΙΚΗ ΜΑΧΗ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ

ΗΘΟΠΟΙΟΙ (με αλφαβητική σειρά)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΑΡΤΖΙΔΗΣ: Κος Νερουλός
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ:  Κος Στενός
ΑΝΘΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΟΥ: Δημήτρω / Φρόσω
ΣΥΡΜΩ ΚΕΚΕ: Κατίνα
ΜΑΡΙΑ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ελένη
ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗ: Μαρίκα
ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΛΑΜΑΣ: Νίκος
ΡΕΒΕΚΚΑ ΤΣΙΛΙΓΚΑΡΙΔΟΥ: Κα Στενού

 
(πίσω)