Η Βοσκοπούλα (2007-2008)

alt

ΑΝΩΝΥΜΟΥ: Η ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ

Η Βοσκοπούλα είναι ένα ποιμενικό ειδύλλιο αγνώστου ποιητού, γραμμένο στα τέλη του 16ου αιώνα στην Κρήτη. Θεωρείται το σημαντικότερο έργο του είδους στην ελληνική γραμματεία και ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της ευρωπαικής ποιμενικής ποίησης της εποχής. Κατά τους Γάλλους σχολιαστές της πρώτης έκδοσης (1627) οι στίχοι του έργου λάμπουν «ωσάν τριανταφυλλάκια στο περιβόλι των Μουσών». Κατά τον ίδιο τον εκδότη πρόκειται για ένα έργο «ωφέλιμο για όποιον θέλει να αποφύγει τον έρωτα και τα πάθη της σαρκός». Η γλώσσα του κειμένου είναι παράξενη. Ένας λόγιος ποιητής επηρεασμένος από ιταλικά πρότυπα αναπαράγει μία «βαριά» ορεινή διάλεκτο της Κρήτης. Οι ήχοι της γλώσσας αυτής είναι ξένοι και ερεθιστικοί. Όπως όταν, ταξιδεύοντας σε χώρες ξένες, ψάχνεις να αισθανθείς τον ερωτισμό μέσα στους δύστροπους φθόγγους άγνωστων γλωσσών. ‘Η όπως όταν αναρωτιέσαι πώς άραγε να ηχούσαν τα ερωτικά λόγια στα αρχαία ελληνικά ή στον ελληνικό μεσαίωνα.
Η Βοσκοπούλα δεν είναι ένα θεατρικό κείμενο αλλά μία πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Αν αντικαταστήσεις τους αναγνώστες του κειμένου με θεατές-ακροατές, όλα αλλάζουν. Τα ερωτήματα φαίνονται δυσεπίλυτα. Γιατί ο βοσκός αποφασίζει να γίνει αφηγητής; Σε ποιους απευθύνεται; Που βρίσκεται την ώρα που αφηγείται; Τι του συμβαίνει;
Στην πραγματικότητα έχουμε μπροστά μας μια θεατρική αφήγηση η οποία μας εξιστορεί το αδύνατο: τον έρωτα στην απόλυτη μορφή του. Η παράσταση εμπιστεύεται το κείμενο σε τρεις αφηγητές. Η επικοινωνία μεταξύ τους είναι που θα σχηματίσει το χώρο, το χρόνο και το πρόσωπο του καθενός μπροστά στα μάτια του θεατή. Στο θεατή τέλος, ανατίθεται και η δουλειά της ανάγνωσης άλλων κειμένων, μέσα στα κενά χρόνου, τις σιωπές και τις αναμονές που δημιουργούνται μεταξύ των αφηγητών. Μία εξιστόρηση που αναπλάθει ο,τι έχει πεθάνει και ρωτά πεισματικά αν μπορεί κανείς να πεθάνει από έρωτα.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΝΙΓΚΟΥΝΤΑ

(με σειρά εμφάνισης, οι ηθοποιοί):
ΠΡΩΤΟΣ ΑΦΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΘΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΦΗΓΗΤΗΣ-ΒΟΣΚΟΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑΣ
ΤΡΙΤΟΣ ΑΦΗΓΗΤΗΣ-ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ: ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΘΑΛΕΙΑ ΙΣΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΟΗΘΟI ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΜΑΡΙΑ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ, ΡΕΒΕΚΚΑ ΤΣΙΛΙΓΚΑΡΙΔΟΥ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΟΥΡΔΑ

Ηχητικό Σποτ

 
(πίσω)